Pages

Feb 25, 2013

A Tale of 'Roti Naik'

Sejak kecil, ini antara menu yang sering menjadi pilihan keluarga aku.
Selalu dihidangkan waktu minum petang.
Dan juga waktu-waktu perut sedang berkeroncong tak kira masa.

Tak semua orang 'familiar' dengan hidangan ini.

Bentuk seakan-akan roti bun, namun saiz agak kecil. Rasa? Ianya tersendiri.
Nak kata macam apam pun bukan, macam roti pun tak.
Umpama kek tapi tak sepenuhnya.

Resipi ini turun temurun dari Tok Mok, yang mana tak silap dipelajari dari arwah Tok Yang (moyang aku). Maka, adik beradik Tok Mok pun ramai yang pakar.

Yang pasti, semua anak-anak perempuan Tok Mok ie arwah Mak & makcik-makcik aku (Mak La, Mak Dah & Mak Su) mahir juga membuatnya.

Kini, resipi itu turun pula ke generasi seterusnya. Mengambil kredit isteriku, Tok Mok boleh berbangga Roti Naik terus diwarisi zaman berzaman.


:: In progress ::


:: Best served with margarine ::


p/s: Kerjaya food tester aku akui sebagai antara kerjaya terbaik di dunia.
Dah la makan kerjanya, 'complain' masakan orang pulak!! 
:: senyum, tak perlu kata apa-apa :: :-)



No comments:

Post a Comment